Mi is az a pénzügyi kultúra?

Mi is az a pénzügyi kultúra?

Hogyan definiálhatjuk a pénzügyi kultúrát:

"A pénzügyi ismeretek és képességek olyan szintje, amelynek segítségével az egyének képesek az alapvető pénzügyi információkat értelmezni, tudatos döntéseket hozni, felmérve döntésük lehetséges jövőbeni pénzügyi következményeit."

A pénzügyi kultúra sajnos nálunk gyerek cipőben jár, hiszen a pénzintézetek azt hitették el velünk, hogy csak is ők értenek a pénzügyekhez és a termékekhez. Ez természetes, hiszen az ő érdekeik ütköznek az ügyfelek érdekeivel. Hiszen a pénzintézetek érdeke a termékek eladása és a profit megszerzés.

Aktualis pénzpiaci helyzet. Vajon mit hoz  ajövő?

Aktualis pénzpiaci helyzet. Vajon mit hoz ajövő?

Ami most történik, a pénzpiacon azt jelenleg állóvíznek nevezném. A világon semmit nem tesznek annak a helyzetnek a megoldására, aminek a fő kiváltói éppen ők a pénzügyi szolgáltatóik. Természetesen ezt soha nem fogják elismerni. Ezért úgy tesznek mintha semmi sem történt volna és várják, hogy magától megoldódjanak a problémák.

Perek lesznek perek hátán a bankok és a károsultak között. Ezzel jó pár év el fog menni és persze közben semmi nem változik, ami az üzletpolitikájukat illeti. Mivel a bankok a jelenlegi gazdasági rendszer hajtómotorjai, ez az országnak sem tesz jót és nem haladunk előre. Egyre több adó kerül bevezetésre és nőnek a lakosság terhei.

Hogyan kommunikáljunk a pénzintézetekkel, bankokkal?

Hogyan kommunikáljunk a pénzintézetekkel, bankokkal?

A legtöbb esetben mikor levelet kapunk hivatalos helyről, főleg pénzintézetről szeretjük odázni a levél felbontását, értelmezését és megválaszolását.

Ez a stratégia mindig a lehető legrosszabb jövőt vetíti előre számunkra.

Tapasztalatom szerint a megelőzés mindig a legjobb lehetőség. Nem várom meg a problémát, hanem megelőzöm. Persze nagyon fontos, hogy ha ilyen helyzetbe kerülünk, felismerjük és a megoldást is megtaláljuk a probléma megoldására. Ha nem tudom megelőzni a problémát, akkor sem odázom el a kommunikációt.

A pénzügyi tervezés fontossága, azaz stratégia tervezés.

A pénzügyi tervezés fontossága, azaz stratégia tervezés.

Aki lottózik és ettől így várja a meggazdagodás lehetőségét, annak csak szerencsére van szüksége. Aki viszont nem a lottóra számít és a szerencsére, annak stratégiára van szüksége. Stratégia pedig nem működik pontos analízis nélkül. Sokan gondolják azt és persze ez a legegyszerűbb védekezés, hogy „nekem erre nincs pénzem”. Az is tévhit, hogy elég azt megnézni mennyi a bevételünk és a kiadásunk. Ez nem analízis, hanem egy matematikai művelet.

Az analízis lényege, hogy megnézzük, mire mennyit költünk, miért arra költünk, miért annyit költünk.

Milyen kockázatokat rejtenek a pénzügyi termékek?

Milyen kockázatokat rejtenek a pénzügyi termékek?

Itt a hitelekről van szó, hiszen a hitelekben van a legtöbb kockázat. A különféle hitel lehetőségek sokasága vesz körül minket. Jönnek az ingerek minden felől a vásárlásra ösztönözve. Ha már hitelből vásárlunk, azt tegyük úgy, hogy a legjobb hitel terméket válasszuk ki és csak olyan dologra vegyünk igénybe hitelt, ami tényleg szükséges.

A vásárlás soha nem kötelező nem kényszer, hanem szükség.

Az pedig, hogy mire van, szükségünk mi tudjuk eldönteni. Fontos, hogy legyünk tisztában a saját anyagi helyzetünkkel és mérjük, fel meddig tudunk elmenni úgy, hogy még nem hozzuk veszélybe a mindennapjainkat.

Milyen pénzügyi termékekre lehet szükségem, és mik a feleslegesek!

Milyen pénzügyi termékekre lehet szükségem, és mik a feleslegesek!

Ez egy nagyon fontos, ha nem a legfontosabb kérdések egyike. Nem elég azt eldönteni mik azok a termékek, azok belső tartalma is sok minden függvénye. Hiszen teljesen mások lehetnek az igényei egy kőművesnek, mint egy tisztviselőnek. Más lehet az igénye egy egyedül élőnek, mint egy családosnak. Természetesen a gyerekekre is kell gondolnunk és vannak olyan termékek, amire már akár születéstől szükség lehet.

Ilyenkor mindenki azt gondolja, hogy persze szükségem lenne ilyen – olyan termékre, de miből fizessem ki?


"A míveletlen föld csak gazt terem; A lélek is csak úgy emelkedik A józanság tisztább világához, Ha a tudományok és isméretek Tárából gazdag zsákmányt gyűjt magának. Mit vársz olly agytól, melyben nincs egyéb, Mint kártya, bor, pagát, szeles dagály?" Berzsenyi Dániel
Díj és kötelezettség mentes lehetőség a képzés bemutatására! A bemutató helyszíne a Bank Center Irodaház.
Első időpont Szeptember eleje és tovább folyamatosan hetente.

A pénzügyi kultúra Magyarországon
- Egyedülálló pénzügyi kultúra képzés magánszemélyeknek, cégeknek. Hogy Ön is tisztán lásson!

Úgy gondolom, kijelenthetjük: a pénzügyi kultúra, mint fogalom nem létezik ma Magyarországon.

Sokan használják ezt a fogalmat, de összekeverik sok más fogalommal. A szolgáltatók lehetőleg olyan köntösbe csomagolják, hogy elhiggyük azt, amit ők el szeretnének hitetni velünk! Véleményem szerint az nem tekinthető pénzügyi kultúrának, ha azért kötünk meg egy megtakarítási szerződést vagy egy lakásbiztosítást – vagy bármilyen pénzügyi terméket mondhatnék – mert valaki azt mondja, hogy nekem szükségem van rá! Akkor rendelkezünk megfelelő és jól használható pénzügyi kultúrával, ha ez ilyen irányú igényeinket mi magunk tudjuk felismerni! Akkor kötjük meg az adott szerződést, amikor tudjuk, hogy szükségünk van rá, ott ahol mi szeretnénk, akkora összeggel, amit mi szeretnénk, és vállalni is tudjuk a feltételek teljesítését! Ebben az esetben – helyesen! – a pénzügyi szolgáltatókat csak eszköznek használjuk e termékek megszerzésére! Fontos, hogy mi használjuk a szolgáltatókat és ne ők minket! Hiszen a szolgáltató feladata az, hogy az igényeinknek megfelelő termékkel kiszolgáljon bennünket! Tehát az „ő” feladata megfelelni a mi elvárásainknak – nem pedig fordítva!

Napjainkban ez sajnos fordítva működik, hiszen a „szolgáltatók” akarnak nekünk eladni termékeket folyamatosan – akár van rá szükségünk, akár nincs! Bizonyított tény, hogy ha az emberek tudatosan vásárolnának pénzügyi termékeket és ők keresnék a szolgáltatókat, a szolgáltató pedig „csak” szolgáltatna, nem lenne kevesebb a bevétele a pénzpiacnak! De azért nem működik így mert, ebben az esetben a pénzpiac résztvevőinek le kellene mondaniuk az irányításról! A pénzintézetek szemszögéből nézve akkor jó a rendszer működése, ha sikeresen tudják közvetíteni azt az illúziót, hogy kizárólag ők azok, akik meg tudják mondani a tökéletes megoldást egy-egy pénzügyi problémára, mi laikusok pedig nem értünk hozzá! Azt hiszem, világosan látható, hogy számukra ennek az állapotnak a fenntartása miért kívánatos…?!

Ez a tendencia tapasztalható közel 20 éve, a rendszerváltozás óta, és mit sem változtatott a szolgáltatók hozzáállásán az a tény, hogy gazdasági válság közepén járunk, és olyan gazdasági és politikai átrendeződés előtt áll az egész világ – de főleg Európa! –, amely során szinte minden megváltozik és gazdát cserél. Ezeket a változásokat mi nem tudjuk befolyásolni még itthon sem. Tény, hogy a nagytőke az, ami irányít.

Két dolgot lehet a jelen helyzetben tenni.

Az egyik, hogy homokba dugott fejjel figyeljük az eseményeket, otthon duzzogunk és szidjuk a rendszert és a kormányt. Ezzel bizony semmit nem érünk el, hacsak nem azt, hogy tönkretesszük magunkat és az egészségünket.

A másik lehetőség, hogy megpróbáljuk ezt a helyzetet a magunk javára fordítani! Figyeljük az eseményeket és a jeleket értelmezve azt tesszük, amit a nagyok. Nem kell semmit kitalálni, hiszen volt már válság ez előtt is, és ezután is lesz, hiszen a gyors gazdasági fejlődésnek ez egyenes következménye! Azért viszont tenni kell, hogy észrevegyük a lehetőségeket!

Olyan pénzügyi kultúrát kell megtanulni és elsajátítani, ahol nem a pénzintézet irányítja a gondolatainkat, hanem mi magunk tesszük ezt meg, céltudatosan. Rengeteg lehetőség van, de sajnos nem vesszük észre, vagy ha észre is vesszük, csak a rosszat feltételezzük és bizalmatlanok vagyunk. Még mindig a legjobb tanácsadónak a szomszédot tartják az emberek – ez a „megoldás” viszont sajnos csak a legritkább esetben hoz jó eredményt...!

Szeretném most biztosítani Önnek is a lehetőséget arra, hogy az esetlegesen eddig kialakult téves gyakorlaton változtasson – birtokába jusson annak a tudásnak, amely képessé teszi a felelős – és főleg önálló! – pénzügyi döntések meghozatalára!