Mi is az a pénzügyi kultúra?

Mi is az a pénzügyi kultúra?

Hogyan definiálhatjuk a pénzügyi kultúrát:

"A pénzügyi ismeretek és képességek olyan szintje, amelynek segítségével az egyének képesek az alapvető pénzügyi információkat értelmezni, tudatos döntéseket hozni, felmérve döntésük lehetséges jövőbeni pénzügyi következményeit."

A pénzügyi kultúra sajnos nálunk gyerek cipőben jár, hiszen a pénzintézetek azt hitették el velünk, hogy csak is ők értenek a pénzügyekhez és a termékekhez. Ez természetes, hiszen az ő érdekeik ütköznek az ügyfelek érdekeivel. Hiszen a pénzintézetek érdeke a termékek eladása és a profit megszerzés.

Aktualis pénzpiaci helyzet. Vajon mit hoz  ajövő?

Aktualis pénzpiaci helyzet. Vajon mit hoz ajövő?

Ami most történik, a pénzpiacon azt jelenleg állóvíznek nevezném. A világon semmit nem tesznek annak a helyzetnek a megoldására, aminek a fő kiváltói éppen ők a pénzügyi szolgáltatóik. Természetesen ezt soha nem fogják elismerni. Ezért úgy tesznek mintha semmi sem történt volna és várják, hogy magától megoldódjanak a problémák.

Perek lesznek perek hátán a bankok és a károsultak között. Ezzel jó pár év el fog menni és persze közben semmi nem változik, ami az üzletpolitikájukat illeti. Mivel a bankok a jelenlegi gazdasági rendszer hajtómotorjai, ez az országnak sem tesz jót és nem haladunk előre. Egyre több adó kerül bevezetésre és nőnek a lakosság terhei.

Hogyan kommunikáljunk a pénzintézetekkel, bankokkal?

Hogyan kommunikáljunk a pénzintézetekkel, bankokkal?

A legtöbb esetben mikor levelet kapunk hivatalos helyről, főleg pénzintézetről szeretjük odázni a levél felbontását, értelmezését és megválaszolását.

Ez a stratégia mindig a lehető legrosszabb jövőt vetíti előre számunkra.

Tapasztalatom szerint a megelőzés mindig a legjobb lehetőség. Nem várom meg a problémát, hanem megelőzöm. Persze nagyon fontos, hogy ha ilyen helyzetbe kerülünk, felismerjük és a megoldást is megtaláljuk a probléma megoldására. Ha nem tudom megelőzni a problémát, akkor sem odázom el a kommunikációt.

A pénzügyi tervezés fontossága, azaz stratégia tervezés.

A pénzügyi tervezés fontossága, azaz stratégia tervezés.

Aki lottózik és ettől így várja a meggazdagodás lehetőségét, annak csak szerencsére van szüksége. Aki viszont nem a lottóra számít és a szerencsére, annak stratégiára van szüksége. Stratégia pedig nem működik pontos analízis nélkül. Sokan gondolják azt és persze ez a legegyszerűbb védekezés, hogy „nekem erre nincs pénzem”. Az is tévhit, hogy elég azt megnézni mennyi a bevételünk és a kiadásunk. Ez nem analízis, hanem egy matematikai művelet.

Az analízis lényege, hogy megnézzük, mire mennyit költünk, miért arra költünk, miért annyit költünk.

Milyen kockázatokat rejtenek a pénzügyi termékek?

Milyen kockázatokat rejtenek a pénzügyi termékek?

Itt a hitelekről van szó, hiszen a hitelekben van a legtöbb kockázat. A különféle hitel lehetőségek sokasága vesz körül minket. Jönnek az ingerek minden felől a vásárlásra ösztönözve. Ha már hitelből vásárlunk, azt tegyük úgy, hogy a legjobb hitel terméket válasszuk ki és csak olyan dologra vegyünk igénybe hitelt, ami tényleg szükséges.

A vásárlás soha nem kötelező nem kényszer, hanem szükség.

Az pedig, hogy mire van, szükségünk mi tudjuk eldönteni. Fontos, hogy legyünk tisztában a saját anyagi helyzetünkkel és mérjük, fel meddig tudunk elmenni úgy, hogy még nem hozzuk veszélybe a mindennapjainkat.

Milyen pénzügyi termékekre lehet szükségem, és mik a feleslegesek!

Milyen pénzügyi termékekre lehet szükségem, és mik a feleslegesek!

Ez egy nagyon fontos, ha nem a legfontosabb kérdések egyike. Nem elég azt eldönteni mik azok a termékek, azok belső tartalma is sok minden függvénye. Hiszen teljesen mások lehetnek az igényei egy kőművesnek, mint egy tisztviselőnek. Más lehet az igénye egy egyedül élőnek, mint egy családosnak. Természetesen a gyerekekre is kell gondolnunk és vannak olyan termékek, amire már akár születéstől szükség lehet.

Ilyenkor mindenki azt gondolja, hogy persze szükségem lenne ilyen – olyan termékre, de miből fizessem ki?


"A míveletlen föld csak gazt terem; A lélek is csak úgy emelkedik A józanság tisztább világához, Ha a tudományok és isméretek Tárából gazdag zsákmányt gyűjt magának. Mit vársz olly agytól, melyben nincs egyéb, Mint kártya, bor, pagát, szeles dagály?" Berzsenyi Dániel
Díj és kötelezettség mentes lehetőség a képzés bemutatására! A bemutató helyszíne a Bank Center Irodaház.
Első időpont Szeptember eleje és tovább folyamatosan hetente.

Kinek hasznos a pénzügyi képzés?
- Egyedülálló pénzügyi kultúra képzés magánszemélyeknek, cégeknek. Hogy Ön is tisztán lásson!

Azt gondolom, pénzügyi kultúrára mindenkinek szüksége van, hiszen szorosan hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Ha valamikor fontos szert tenni pénzügyeinkkel kapcsolatos ismeretekre, az a mostani pénzügyi helyzet. Hiszen egy olyan változás előtt álunk, amire fel kell készülni, hogy ne járhassunk úgy, mint 2007-től napjainkig. Készüljünk fel a jövőre, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések!

Ha bármilyen hitele van, azért ajánlom, mert ha gondja támad a fizetéssel, sok lehetősége van, amiről esetleg nem tud!

Ha hitelt szeretne felvenni, azért ajánlom, mert annyi lehetőség van, hogy jó hitelt vegyen fel, mint amennyi rossz hitelt!

Ha sok készpénzzel rendelkezik, azért ajánlom, mert egyre több lehetőség van, lesz, s nyílik meg a pénzpiacon, minden irányban!

Ha kevés készpénze van, azért ajánlom, hogy megtanuljon takarékoskodni annak érdekében, hogy növelje ezt az összeget! 

Ha biztosítása van, akkor azért ajánlom, hogy megtudja mire jó a biztosítása, kell e aktualizálni, szüksége van-e rá egyáltalán, van-e a meglévőnél jobb vagy olcsóbb megoldás a piacon?

Ha nincs biztosítása, azért ajánlom, hogy megtudja milyen biztosításra lehet Önnek szüksége, mikor lehet fontos annak megkötése, milyen tartalommal rendelkezzen?

Ha lakást szeretne venni, azért ajánlom, hogy felmérje milyen lehetőségei vannak, mivel kell számolnia, milyen más lehetőségei lehetnek, milyen kockázatokkal kell számolnia?

Ha nem szeretne lakást venni, azért ajánlom, hogy megtudja jól döntött e és megtudja, mit kezdhet az erre szánt pénzzel?

Ha fiatal, akkor azért ajánlom, hogy megfelelő, kézzel fogható, hasznosítható tudással vágjon bele az életbe és jó mintát mutathasson a leendő gyermekeinek!

Ha jól keres, akkor azért ajánlom, hogy jól is gazdálkodjon a bevételével!

Ha nem keres jól, akkor azért, hogy jobban be tudja osztani, mire költi!

Ha ezen a pályán szeretne tovább tanulni, azért ajánlom, hogy mielőtt elkezdi az iskolai tanulmányait, előtte tudja meg mi a realitás!

Ha nem szeretné, hogy a bankok, biztosítók, pénzügyi tanácsadók megvezessék Önt a "kihagyhatatlan" ajánlataikkal!

.... és végűl, de nem utolsó sorban legfőképpen akkor ajánlom, ha úgy dönt: a saját kezébe szeretné venni saját pénzügyeit - ezáltal tulajdonképpen a saját sorsa - irányítását és nem szeretne senkitől függni!